MİNİK ELLER BÜYÜK HAYALLER ETKİNLİĞİ

MİNİK ELLER BÜYÜK HAYALLER ETKİNLİĞİ

 REYHANİ OYUNU

 Mustafa kemal anaokulu öğrencileri etkinlik kapsamında kültürel mardinin yöresel oyunu olan reyhani oyununu öğretmenleri eşliğinde oynadılar.

26.04.2024 11

Reyhani Oyunu karşılıklı iki kişinin yavaş hareketlerle ve ritme göre bazen çömelerek, ileriye ve geriye doğru adımlar atarak oynadıkları, aynı zamanda da kolları genişçe iki yana doğru açarak ritim verdikleri bir Mardin oyunudur. Mardin'in en sevilen ve en meşhur oyunlarından biridir. Adını reyhan çiçeğinden almıştır. Çiçeğin çevresine saldığı hoş kokular insanoğlunun dans etmeye başlamasına ilham kaynağı olduğu düşünülmektedir. Somut Olmayan Kültürel Miras İl Envanterine alınmıştır. Geçmişinin 300 yıl öncesine gittiği tahmin edilmekte, eserin kime olduğu hakkında ise yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Reyhani Oyunu adını rivayetlere göre, reyhan çiçeğinin kokusuyla etrafında insanın dolanması gibi, müziğin de insanı mest etmesiyle ortaya çıkmışır. Bir başka rivayete göre, Reyhani oyununu oynayanların reyhan çiçeği gibi rüzgarda sallanmasından ismini alıyor. 26-04-202426-04-2024